Prachtige wijngaard..."Hof te Dieren".
Zondag was er een open dag in de
Wijngaard van het Domein"Hof te Dieren".
Het is maar een een klein stukje hier vandaan,
even op de fiets er naar toe.Eventjes van de brug
af laten zakken met mijn karretje.Ik besefte maar
al te goed,dat ik op de terugweg wel die brug weer
op moet,effekes zo'n berg etapppe sprint gemaakt,
gaat goed met mijn electro fietsje.
Drukte van belang,dat had ik niet verwacht,
allemaal wijnproevers en drinkers op een terras.
Wil je een volle,fruitige,zoete enz. wijn, werd er gevraagd,
ik heb maar voor een kop koffie gekozen.
Overigens,drankjes waren niet gratis.
Lust wel een wijntje,maar niet op dat moment
van de dag.Niemand was er tipsy zo te zien.
Wat een druiven,druivenplanten,een behoorlijke
grote wijngaard,hier valt nog heel wat te oogsten.
Proost voor de liefhebbers.
Ik heb mijn ogen uitgekeken.
@lie
----
De vroegste vermelding van Dieren, toen het Hof in zijn latere vorm nog niet bestond, stamt uit 838 als Theothorne. Adela van Hamaland en haar tweede echtgenoot Graaf Balderik hadden hier rond het jaar 1000 bezittingen. Keizer Frederik I van Hohenstaufen schonk het goed in 1168 aan Engelbert I van Berg. In 1647 kocht Willem II van Oranje het goed en legde daar o.a. een wildbaan, bezienswaardige tuin voorzien van terrassen, vijvers, grotten en fonteinen aan. Tijdens de Franse bezetting in 1795 brandde het huis volledig af. Het huis werd in de 19e eeuw herbouwd door Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam als landhuis, met het allure van een paleis. Sinds 1820 is het 1000 hectare grote landgoed nauw verbonden met Twickel. Dit huis werd echter vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog tot in de jaren zestig van de 20e eeuw was het huis een ruïne. In 1965 werd het tenslotte gesloopt. Bijzonder is de verwarmde muur uit 1885 op het landgoed. Deze muur is voorzien van een spouw zodat het leifruit goed kan gedijen. Er zijn buizen gevonden waarmee waarschijnlijk warme lucht in de muur gepompt kon worden. Mogelijk werd de muur zelfs kunstmatig opgewarmd bij dreigende nachtvorst. Het drie hectare grote gebied wordt tegenwoordig als wijngaard gebruikt, en is daarmee de grootste ommuurde wijngaard van Nederland.
---
Biologisch
Al sinds 1992 is het terrein van de wijngaard biologische grond. Sinds die tijd zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen meer gebruikt. Het stuk grond heeft dus een biologisch certificaat van de stichting Skal, het instituut dat de uitvoering en controle op o.a. het EKO-keurmerk verzorgt. De biologische druiven die zijn geoogst, hebben dus het EKO-keurmerk! Gezond dus!
Het biologisch evenwicht bewaren we door zoveel mogelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van insecten en andere plagen. Lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen en diverse vogelsoorten trekken we aan door begroeiing onder de druiven. Muizen en mollen bestrijden we met roofvogels, reigers en ooievaars.
------
Planten en groei
Om een spreiding in de oogsttijd en daarmee in het bedrijfsrisico te bewerkstelligen, heb ik gekozen voor 14 druivenrassen. Tien soorten speciaal voor de productie van wijn en vier als tafel / consumptiedruif. Het betreft allemaal nieuwe rassen die in ons Nederlandse klimaat èn goed rijp worden èn voldoende suikers produceren voor een goede en smakelijke wijn. Daarbij zijn ze ook nog eens resistent of tolerant tegen (valse) meeldauw. Toch geven ze wijnen met herkenbare smaken: Riesling, Sauvignon Blanc, Merlot en Bordeaux type wijnen.